Imagine & Fly

Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ των Χριστουγέννων

christmas

Σίγουρα πλεον η κατάθλιψη των Χριστουγέννων δεν είναι σπάνια στις μέρες μας και πολλες φορές υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλοί λόγοι που συντελούν στην αντιφατική με το πνεύμα των Χριστουγέννων διάθεση… Στην πραγματικότητα ‘ομως, αν και δύσκολο για κάποιους σαν και εμένα να το πιστέψουν, τα Χριστούγεννα είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, η πιο πιθανή περίοδος για να βιώσει κάποιος κατάθλιψη!

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς μια περίοδος αυτοκριτικής και αξιολόγησης και αυτό μπορεί να προκαλέσει εντονό στρες. Τα Χριστούγεννα επισημένουν το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και πολλοί άνθρωποι πριν υποδεκτούν τον νέο χρόνο περνούν απο μια περίοδο όπου είναι σαν απολογισμός της χρονιάς που θα περάσει. Οι υπέρμετρες και μη- ρεαλιστικές φιλοδοξίες που τέθηκαν για τη χρονιά που πέρασε και που πιθανότατα δεν πραγματοποιήθηκαν, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες άγχους και μελαγχολικών συναισθημάτων.

Χριστούγεννα… μια περίοδος δύσκολη για τους μοναχικούς ανθρώπους ή αυτούς που βρίσκονται μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Βαρύ το φορτίο για αυτούς που κρύβουν τη θλίψη τους στην καθημερινή ρουτίνα και που τρέμουν στην ιδέα των διακοπών. Η προετοιμασία για τις γιορτές παράλληλα με τις αυξημένες υποχρεώσεις στην εργασία μας μπορεί να αποδειχθεί εξαντλητική σωματικά και ψυχικά και γεμάτη στρες για κάποιους ανθρώπους παρα μια ευχάριστη διαδικασία.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων αλλά μπορώ να τους καταλάβω απόλυτα. Εγώ σε αντίθεση είμαι πάντα πολύ ενθουσιασμένη για την περίοδο των Χριστουγέννων και ανυπομονώ να έρθει. Φυσικά θα υπάρξουν στιγμές μελαγχολίας για τα άτομα που αγαπάω αλλα δυστιχώς είτε έχουν φύγει είτε δεν μπορούν να είναι κοντά μου…

Επίσης μια ιδιαίτερη δυσκολία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης των Χριστουγέννων είναι ότι φαινομενικά τουλάχιστον, όλοι γύρω μας είναι χαρούμενοι κι όταν κάποιος είναι θλιμμένος μπορεί να βρίσκει ακόμα πιο ενοχλητική την τόσο μεγάλη ευτυχία. Πόλη φωτισμένη και λαμπιόνια παντού… Ατμόσφαιρα γιορτινή, κλίμα Χριστουγέννων! Όλοι είναι μέσα στη καλή χαρά με χαμόγελο στα χείλη και διάθεση εορταστική! Εμείς όμως πρέπει να σκευτούμε… είναι όντως όλοι;

Πολλές φορές πάλι η μελανχολία που μας πιάνει ειναι και ακατανόητη! Ίσως γιατί η ατμόσφαιρα δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει τα προβλήματα της καθημερινότητας ή ίσως γιατί η περίοδος χάριτος είναι μικρή!

Φυσικά νομίζω πώς τίποτα δεν συγκρίνεται με τα παιδικά ανέμελα χρόνια Χριστουγέννων και η πάροδος των χρόνων σε κάνει να βιώνεις τα Χριστούγεννα λιγότερο εορταστικά. Για μένα ένα καλό ΤIP ή μια συμβουλή αν θέλετε σε εσάς που μπορεί να σας πιάνει αυτη η ”γλυκιά” μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι να πάρουμε τον εαυτό μας πίσω, σε αυτά τα ανέμελα παιδικά Χριστουγεννιάτικα χρόνια και να τα ζήσουμε όπως τότε όσο μπορούμε καλύτερα…

Μπορεί να είσαι γονιός μικρών παιδιών, ζήσε τα Χριστούγεννα μαζί τους και κάνε κάθε Χριστούγεννα να είναι μαγικά και αξέχαστα στα μικρά τους μυαλουδάκια… Είμαι σίγουρη βλέποντας την χαρά των παιδιών σου η δική σου χαρα τότε θα είναι διπλή! θα περάσεις και εσύ τότε υπέροχα Χρυστούγεννα!

Όταν πάλι είσαι μόνος η μόνη μην το σκεύτεσε! Είμαι σίγουρη πως έχεις καποιο πολύ καλό φίλο η συγγενή που μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σου φτιάξει το κέφι. Μην ντραπείς! Ζήτα το!

Επίσης εσύ που νιώθεις μελαγχολία τα Χριστούγεννα σπάσε τον κουμπαρά σου και πήγενε ένα ταξίδι αναψυχής όπου και όπως θέλεις εσύ! Μην μείνεις σπίτι μόνος και το κυριότερο μην βυθιστείς στην κατάθλιψη! Πήγαινε σε ένα μέρος όπου αγαπάς και πέρασε τις διακοπές σου όπως εσυ θες είτε είναι Χριστουγεννιάτικες και γιορτινές είτε όχι! Κάνε οτι εσύ γουστάρεις για σένα!

Κάτι πολύ σημαντικό, μην θέτετε υπερβολικές προσδοκίες για τις νέες χρονιές και μην ορίζετε τα Χριστούγεννα σαν μια περίοδο σημαντικών αλλαγών. Προσπαθήστε να ισορροπήσετε τις διάφορες υποχρεώσεις ώστε να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε την καλή διάθεση.

Να θυμάστε ακόμη, ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να είστε χαρούμενοι απλά και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα. Μην καταπιέζεστε να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε. Αν έχετε συνδέσει τα Χριστούγεννα με οικογενειακά δείπνα που σας προκαλούν άγχος, απλά αποφύγετέ τα. Δώστε προτεραιότητα σε δικές σας αγαπημένες δραστηριότητες.

Τέλος, εύχομαι σε όλους σας να περάσετε τα μαγικά Χριστούγεννα που εσείς φαντάζεστε και αγαπάτε! Και για όλους εμάς που λατρεύμε τα Χριστούγεννα και τρελενόμαστε έχω μια συμβουλή επίσης… μην αφήνετε τους αγαπημένους ανθρώπους και φίλους μόνους τους τις γιορτινές μέρες που σας χρειάζονται όσο ποτέ!

Χαρούμενα, Γιορτινά, Αγαπησιάρικα και ΜΑΓΙΚΑ Χριστούγεννα σε όλους μας λοιπόν…!!

 

Με πολλή πολλή αγάπη,

Λεώνη…